Çiftçiye elektrik desteği kesildi: Zarar edeceğim işi niye yapayım? (Fatma Keber)
6 ilde tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketim bedelinin desteklenmesi uygulaması sona erdi. Çiftçiler, hali hazırda zor üretim yaptıklarını belirterek desteklerin yeniden verilmesini istiyor.
'DESTEK OLMAZSA ÜRETİM YAPAMAYIZ'
Urfa’da çiftçiler arazilerini sulamak için elektrikli su motorları kullanıyor. Bu nedenle tarlaların sulanmasında maliyet elektrik faturaları nedeniyle artıyor.
Çiftçilerin yüzde 50 hibe desteği aldıkları zaman bile zorlandıklarını aktaran Akçakale Ziraat Odası Başkanı Selahattin Yılmaz, “Desteğin kalkması ile çiftçilerimiz mağdur olacak. Üretime zarar gelecek. Hükümetimizin bu konuda tedbir alması lazım" dedi.
Çiftçinin bir şekilde desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “Akçakale bölgesi, çiftçi bölgesidir. Nüfusun büyük kısmı çiftçilik ile uğraşıyor. Buradaki insanlar, ekip biçmezse nasıl geçinecek?" diye sordu.
Yılmaz, “Çiftçi olarak bizler üretmek zorundayız” diyerek desteğin şart olduğunu vurguladı. Yılmaz, buğday, pamuk, arpa, mercimek, mısır gibi ürünler ekildiğini anımsatarak “Giderlerimizde yüzde 100 artış oldu. Bir de pamuk fiyatları bu yıl çok düştü; geçen yıl 16-17 liraya sattığımız pamuğu bu yıl yine aynı fiyattan satıyoruz. Çiftçi şu an kan ağlıyor" ifadelerini kullandı.
Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan'ÇİFTÇİ NE KAZANIYOR Kİ DÖNÜM BAŞINA 4 BİN LİRA HARCAMA YAPSIN?'
Devletin ayrıca sulama birliklerine verdiği yüzde 35’lik elektrik indirim desteği de kesildi. Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan, sulama birliklerine verilen desteğin kesilmesinin maliyetleri artırdığına dikkat çekti: “Sulama birlikleri, dönüm başına su bedeli fiyatı alıyordu. Dönüm başına Bozova'da bu rakam 1800 liraydı. Atatürk Sulama Birliği'nin ücretlendirmesinde devletin sağladığı yüzde 50'lik bir hibe vardı. Bu destekle su maliyeti dönüm başına 900 liraya düşüyordu. Ama hibe desteği kalkınca 2 bin liranın üzerine çıkıyor.” Pompa sistemi ile sulama yaptıklarını ve bu sistemin elektrikle çalıştığını söyleyen Okan, söz konusu kararın kalkması gerektiğini söyledi.
Her iki desteğin kalkması ile birlikte çiftçinin dönüm başı masrafının 4 bin lirayı bulduğunu ifade eden Okan, “Çiftçi dönüm başına ne kazanıyor ki 4 bin lira ödeme yapsın? Kazancı bırakın, şu an çiftçinin kendi cebinden üstüne koyması gerekiyor. Bu şekilde çiftçinin üretim yapması mümkün değil” diye konuştu.
İsa Geçit'MAHSULDEN ELDE EDİLEN GELİRİN İKİ KATI ELEKTRİK BORCU GELİYOR'
Akçakale ilçesinde çiftçilik yapan Mahmut Demir, desteklendikleri dönemde bile zorlandıklarını vurguladı. “Böyle giderse artık ürün bile ekemeyecek duruma geleceğiz” diyen Demir, bu yıl ekim yapmayı düşünmediğini dile getirdi. Demir, içinde bulunduğu durumu “Zarar edeceğimiz bir işi niye yapalım?" şeklinde ifade etti.
Akçakale’nin kırsal mahallelerinden Pekmezli’de çiftçilik yapan İsa Geçit ise çiftinin durumunu şöyle anlattı: “DEDAŞ tarafından tarlalar, traktörler haciz edilmiş durumda. Her şeyim haczedildi. Hatta elektrik borcundan dolayı evime bile haciz geldi.” Halihazırda zor güler geçirdiklerini anlatan Geçit, desteğin kalkması ile çaresiz bir duruma düşeceklerini belirtti: "Pamuk, arpa, mısır ekiyoruz ama bu yıl pamuktan zarar ettik. Kanaldan su alamıyoruz, suyu pompalama sistemi ile alıyoruz. Pompalama sulama sistemi de pahalı olduğu için zor durumda kalıyoruz. 200 bin liralık mahsul gelirimiz oluyor ama 400 bin lira da elektrik masrafı çıkıyor."
/././
DEDAŞ'tan çiftçiye mesaj: Yüzde 35 destek bitti (Vecdi Erbay)
Hükümetin bölge kentlerindeki çiftçiye verdiği enerjide yüzde 35 indirim desteği bitti. Elektriğin pahalı olduğunu söyleyen çiftçiler "Faturaları ödemek daha da zor olacak" diyerek tepki gösterdi.
DİYARBAKIR - Yüksek faturalar, kesilen cezalar, destekleme ödeneklerine el koyma nedeniyle Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) ile bölge çiftçisi yıllardır karşı karşıya geliyor. 'Kaçak elektrik kullanılıyor' gerekçesiyle uygulanan elektrik kesintileri ise bölge halkının tamamını cezalandırmaya dönüşüyor.
DEDAŞ'tan çiftçilere gönderilen son mesaj ise yaz gelmeden çiftçilerin endişelenmesine neden oldu.
DEDAŞ Mardin, Urfa ve Diyarbakır gibi illerde çiftçilik yapanlara gönderdiği mesajda, enerjide uygulanan yüzde 35’lik indirimin yılbaşından itibaren kaldırılacağını duyurdu.
Mardin Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, "Çiftçi faturaları ödemekte zaten zorlanıyordu, şimdi hiç ödeyemeyecek" diyerek karara tepki gösterdi.
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise “Bu karar çiftçiyi öldürür, geri alınsın” dedi.
'KALICI ÇÖZÜM BULMAK LAZIM'
Mikail Erbeyi, çiftçiye enerji desteği kararının 5 yıl önce alındığını hatırlattı. Erbeyi, "Çiftçi ile DEDAŞ arasındaki sorunları çözmek için 5 yıl önce Urfa'da bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda alınan karara göre hükümet, DEDAŞ'ın çiftçiye kestiği elektrik faturasının yüzde 65'ini karşılayacaktı. Sonra bu destek yüzde 35'e indi ve 5 yılın sonunda DEDAŞ, faturanın tamamını çiftçiden tahsil edecek" dedi.
DEDAŞ'ın yüksek faturalarla, icra kararlarıyla, elektrik kesintileriyle çiftçileri bezdirdiğini söyleyen Erbeyi, "Çiftçi faturaları ödemekte zaten zorlanıyordu. Şimdi hiç ödeyemeyecek" diye konuştu. Erbeyi, "Kimse meseleye çözüm odaklı yaklaşmıyor. Çiftçinin işi bu kararla daha zor olacak. Enerji çok pahalı faturalar çok yüksek geliyor. Zaten kazanamayan çiftçi faturasını ödeyemeyecek, DEDAŞ elektrik kesecek, icra gönderecek. Çiftçilerin sorunlarına kalıcı çözümler bulmak gerekiyor. Çiftçilerin üretebilmesi için desteğe ihtiyacı var" dedi.
Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, yerel seçimden sonra DEDAŞ'ın baskısını artıracağını tahmin ettiklerini vurguladı. Erbeyi, desteğin devam etmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi.
İSKENDEROĞLU: DESTEK 5 YIL DAHA DEVAM ETSİN
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, elektrik özelleştirildikten sonra çiftçilere devlet tarafından yüzde 65 elektrik desteği verildiğini, sonraki yıllarda bu desteğin yüzde 45'e ve sonunda yüzde 35’e indiğini hatırlattı. İskenderoğlu, "DEDAŞ Diyarbakır’da yaşayan çiftçilerimize mesaj göndererek elektrikte uygulanan yüzde 35’lik indirimin yılbaşından itibaren kaldırılacağını duyurdu. Çiftçilerimiz zaten üretimde zor günler yaşıyor, artık kazanımı sıfıra inmiş durumda. Çiftçiler, elektrik desteğinin 5 yıl daha uzatılmasını istiyor" ifadelerini kullandı.
'BÜTÜN ÇİFTÇİLER İCRALIK OLACAK'
Çiftçilerin destek almasına rağmen elektrik faturalarını ödemekte zorluk yaşadığını belirten İskenderoğlu, "Bu destekleme de kalkarsa çiftçi artık hiçbir şey yapamaz duruma gelecek. Çiftçilerin devlet desteğine ihtiyacı var. Gelişmiş ülkeler, bütün yatırımlarını tarıma yaparken bizim ülkemiz ise tarıma sırtını dönmüş durumda. Bu desteklerin kesilmemesi lazım, eğer bu destekler kesilirse üretim yapan bütün çiftçiler icralık olacaklar. Hükümetin acil bir şekilde bu kararın önüne geçip enerji desteğini 5 yıl daha uzatması gerekmektedir" dedi.
'ÇİFTÇİ TARIMDAN UZAKLAŞIYOR'
Bölgedeki insanların geçim kaynaklarının başında tarım geliyor. Verimli topraklarda pamuk, mısır, buğday arpa ve mercimek üretiliyor. Sadece Mardin'de 3 milyon dekarlık tarımsal arazi bulunuyor ve arazilerin yüzde 70’i yeraltı suları ile sulanıyor. Çiftçi ile DEDAŞ, burada karşı karşıya geliyor. Çünkü sulamanın yapılabilmesi için elektrik enerjisine ihtiyaç duyuluyor ve elektrik enerjisi çok pahalı.
Yüksek maliyetler ve düşük taban ücretlerinin yanı sıra bölge çiftçisinin yaşadığı en büyük sorun, DEDAŞ'ın belirlediği yüksek elektrik faturaları ve kestiği cezalar.
Tarımsal üretimin elektriğe bağlı olduğu bölge kentlerinde çiftçiler, DEDAŞ’ın uygulamaları nedeniyle üretim desteklemelerini de alamıyor. Bu da son yıllarda birçok kişinin çiftçiliği bırakmasına neden oldu.
Kızıltepe Çiftçiler Derneği'ne göre son 5 yılda kent genelindeki 6 bin dolayındaki çiftçinin yüzde 15’i ekim yapmayı bıraktı. Yüksek elektrik faturaları, trafolara el konulması, ‘kaçak tüketim bedeli’ adı altında kesilen yüksek cezalar, tarımdan uzaklaşma gerekçeleri arasında yer alıyor.
/././
Arazisini bu sezon ekmemesine rağmen 250 bin lira elektrik faturası kesilen çiftçi Hüseyin Ado’nun bu kez de trafosu DEDAŞ tarafından mühürlendi.
Mardin'in Artuklu ilçesine bağlı mezrada çiftçilik yapan Hüseyin Ado, elektrik faturalarının yüksek gelmesinden kaynaklı bu sezon mısır ekimi yapmadı. Ekim yapmamasına rağmen Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ) tarafından Ado’ya yine fatura kesildi. Kesilen 250 bin TL değerindeki fatura üzerine Ado, mahkeme yoluna başvurarak, Mardin İdare Mahkemesi'ne faturaya itiraz etti. A
do, yaşadıklarını önceki gün Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlatarak, çözüm üretilmesi talebinde bulunurken, haberin ardından köye giden DEDAŞ ekipleri Ado’nun trafosunu mühürledi. Borç gerekçesiyle trafosu mühürlenen Ado, mahkeme sürecinin devam ettiğini, buna rağmen trafosunun mühürlenmesinin hukuksuz olduğunu belirterek itirazda bulundu. Mahkeme süreci devam ederken, trafosuna mühür vurulmasının bilinçli olduğunu kaydeden Ado, "DEDAŞ’ın zulmünü kabul etmeyeceğim" dedi.
/././
Gürer: Elektrik borcu yüzünden haciz gönderilen çiftçiler toprağını yabancılara satıyor
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer "Çiftçi zaten sorunlu, bir de haciz yoluyla üzerine gidildiği zaman, yabancılar ve başka illerden gelen parası olanlar bu gariban çiftçinin toprağını alıyor" dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Bor ilçesinde yıllar önce kurulacağı açıklanan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin durumunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Bor'daki Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ne ilişkin kararın Konya'nın Karapınar ilçesiyle aynı dönemde alındığını hatırlatan Gürer, "Daha bizde çivi çakılmadı, Karapınar bitti. Her sorduğumda da bir 'İhale oldu, olacak, yapılacak' gibi yanıtları alıyoruz. Olacak mı olmayacak mı? Bunu da bir açıklığa kavuşturalım" ifadesini kullandı.
'ÇİFTÇİNİN ELEKTRİK BORÇLARINA AİT FAİZLER SİLİNMELİ'
Çiftçilerin Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye (TEDAŞ) olan elektrik borçlarından dolayı mağduriyet yaşadığına dile getiren Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Orhanlı beldesinde çiftçilere TEDAŞ'a borçlarından dolayı haciz geldiğini, onlarca çiftçiyi ellerinde haciz belgeleriyle yerinde gördüğünü söyledi.
Gürer, "Çiftçi zaten sorunlu, bir de haciz yoluyla üzerine gidildiği zaman olan şu; yabancılar ve başka illerden gelen parası olanlar bu gariban çiftçinin toprağını alıyor, o da borcunu ödemeye çalışıyor. Bunlarla ilgili düzenlemeler yapılmalı ve özellikle bunların faizleri silinmeli. Bununla ilgili yapılacak çalışma bunların mağduriyetini ortadan kaldırır" ifadelerini kullandı.
'ÇİFTÇİNİN ÜRETTİĞİ ELEKTRİK ELİNDEN ALINIYOR VE ÜCRET ÖDENMİYOR'
Üreticilerin kendi hesaplarına açtıkları güneş enerjisi santralleriyle ilgili sorunlara da değinen Gürer, "Edikli'de bir kasabamızda çiftçimize gittim. İhtiyacından fazla enerji üretiyor, ürettiği enerji elinden alınıyor, bedel de verilmiyor. Onu kendi kullanmak istiyor; 'Yok, kullanamazsın' diyorlar. Bu nasıl bir yaklaşım biçimi? Yine, yurttaşın GES için 100 dönüm tapusu var, 100 dönüm de kiralamış; kiraladığı yer için de GES'ini kullanmak istiyor, 'Olmaz, tapu senin değil, burada böyle bir işlem yapamazsın' deniliyor. Böylesi bir durum daha var" şeklinde konuştu.
(duvaR)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder