1 Mart 2024 Cuma

Lezita'da grev için geri sayım başladı: Sendikaya engel olamayan patron Hindistan'dan işçi getirdi + İşçiler 7 Mart’ta grevde: Lezita’da patron greve karşı fabrikaya barikat yığdı (soL)

Lezita'da grev için geri sayım başladı: Sendikaya engel olamayan patron Hindistan'dan işçi getirdi  (Emre Alım-soL/Özel)

Lezita'da greve günler kala işçiler üzerindeki baskıyı artıran patron bu defa yabancı işçi transferiyle grev kırıcılığa soyundu. Öz Gıda-İş hukuki yollara başvuracağını duyurdu.

İşçilerin 7 Mart'ta iş bırakmaya hazırlandığı Abalıoğlu Lezita'da greve engel olmak isteyen patron Hindistan'dan işçi getirdi.

İzmir Kemalpaşa’da bulunan Abalıoğlu Lezita'da işçiler arasında çoğunluğu elde eden Öz Gıda-İş Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yetki belgesini almış ancak işveren tarafı itiraz etmişti. İtiraz davası lehine sonuçlanan sendika, toplu iş sözleşmesi imzalamak için işvereni masaya davet etti ancak yanıt alamadı.

Yasal hakkı olan greve başvuran sendika, işçilerin 7 Mart'ta işbaşı yapmayacağını ilan etti. Bunun üzerine çok sayıda işçiyi işten çıkaran Abalıoğlu Lezita, fabrika alanında işçilerin daha önce direnişe geçtiği alanı da dikenli tellerle çevirdi.

İşverenin greve yönelik son hazırlığıysa işçi transferi oldu. Öz Gıda-İş yetkilileri, grev kırmak için getirilen Hintli işçilerin fabrika yakınındaki Turgutlu'da bir aparta yerleştirildiğini tespit etti. Banka hesabı açılan ve servisle işe götürülen işçilere şirket yetkilileri eşlik ediyor. Hintli işçilerin Abalıoğlu Lezita'da çalıştırılmak üzere getirildikleri yetkililerce de doğrulandı.

Grev kararının hemen ardından gelen bu hamleyi ''grev kırıcılık" olarak nitelendiren Öz Gıda-İş yetkilileri ve işten çıkarılan işçiler, buna izin vermeyeceklerini, hukuki yollara başvuracaklarını belirtti.

'Hintli garibanlara kimse dokunmasın, grev kırıcılığın hesabı şirketten sorulacak'

Tepkilerinin Hintli işçilere değil, onları grev kırıcılığa zorlayan işverene olduğunun altını çizen sendika, Abalıoğlu Lezita yönetimine şu sözlerle seslendi:

"Gelen işçilerin çalışma belgesi olduğu iddiası var ancak grev kararı öncesinde bu hamlenin yapılıyor olması çok açık ki grev kırıcılıktır. Sendikalı öncü işçileri işten çıkartırken ve Turgutlu'da, civar ilçelerde onlarca işsiz varken bölgeye neden Hintli işçi getirildiği şirket yetkililerince açıklanmak zorundadır. Bu işçileri getiren, varsa bu izinleri veren yetkililer derhal açıklama yapmak zorundadır. Grev kırıcılığına asla izin vermeyecek, hukuki olarak bu meselenin sonuna kadar gideceğiz. Derdimiz Hintli işçiler değil, onları grev kırıcılığına zorlayan Abalıoğlu Lezita yöneticileridir. Buraya getirilen Hintli garibanlara kimse yaklaşmasın ancak bunun hesabı bölge halkı tarafından şirket yetkililerine sorulmalıdır. Konu çok ciddidir tüm sorumluların biran önce açıklama yapması gerekmektedir. Burada işçinin örgütlü mücadelesinin ne kadar haklı olduğu, işverenin işçilere yaptığı biz bir aileyiz edebiyatının ne kadar boş olduğu ortadadır."

Lezita'dan soL'a açıklama

Duruma ilişkin soL'a açıklamada bulunan Lezita, yabancı işçi çalıştırmanın "işin sürdürülebilirliği ve üretimin devamlılığı açısından başvurulan bir yöntem" olduğunu ifade etti.

Ramazan ayı öncesinde ürünlerine yönelik talebin yükselmesini beklediklerini belirten şirket, konuyla ilgili resmi makamlara yaptıkları başvurunun da Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirildiğini aktardı.

Şirketin açıklamasında öne çıkanlar şöyle:

"Yerel kaynakların yetmediği noktada üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla yabancı iş gücüne de kapı açmaktayız. Bu durum, her sektörde iş gücü temin edilmesinde zorluk çekildiği durumlarda işin sürdürülebilirliği ve üretimin devamlılığı açısından başvurulan bir yöntemdir.

Şirketimiz de üretimin devamlılığını güvence altına almak amacıyla yaklaşık iki yıldır yabancı uyruklu iş gücü konusunda çalışma yürütmektedir.

Tüm seçenekleri değerlendirmemizin ardından konuyla ilgili resmi makamlara başvurumuz ise Nisan 2023 tarihinde yapılmıştır. Ürünlerimize yönelik talebin yükselmesini beklediğimiz yaklaşan Ramazan ayı öncesinde fazla mesai yapılmamasını sağlamaya çalışmak, konunun bugünlerde gündeme gelmesine neden olmuştur."

                                                                   /././

 İşçiler 7 Mart’ta grevde: Lezita’da patron greve karşı fabrikaya barikat yığdı (İrem Yıldırım-soL/Özel)

Abalıoğlu Lezita'da işçiler 7 Mart'ta greve başlayacak, patron öncesinde fabrikaya barikat yığıyor.

İzmir Kemalpaşa’da bulunan Abalıoğlu Lezita patronunun Öz Gıda-İş’in Çalışma Bakanlığından aldığı yetki belgesine itiraz davası sonuçlandı. 

Abalıoğlu Lezita'da 2021 yılının Temmuz ayında Öz Gıda-İş Sendikası'nda örgütlenen işçiler kısa süre içerisinde yetki tespitini almış ve örgütlenme süreci tamamlanmıştı. Ardından patron tarafından yetkiye itiraz edilmiş ve mahkeme süreci başlamış, örgütlenmeye öncülük eden işçiler işten çıkartılmıştı. Sendika tarafından fabrika önünde başlatılan direniş, İstanbul'da yapılan eylemlerle devam ettirilmişti.

Patronun açtığı yetkiye itiraz davası sendika lehine sonuçlandı fakat toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için yapılan çağrılar cevapsız bırakıldı. İşte bu sebeple de Öz Gıda-İş tarafından grev kararı alınarak grevin 7 Mart günü başlayacağı ilan edildi.

'Patron, işçilere diz çökecek'

Grev kararırının alındığı Lezita’da işçiler gelinen süreci ve grev kararını soL’a anlattı. Kararlı olduklarını dile getiren işçiler, bu işin masada çözülmesine Abalıoğlu patronunun engel olduğunu anlatıyor. “Patron, işçilere diz çökecek” ilk kurdukları cümle. İsmet, Kazım ve Cihan* çalışma koşullarını ve sendikal mücadelelerini anlattı.

Yaklaşık 4 yıldır Lezita’da çalışan İsmet, sendikal hakları için ne zaman harekete geçtilerse yönetimin engel olmaya çalıştığını anlatıyor:

“Geçici iyileştirmeler yaptılar. Biz sözleşme istiyoruz bugün verir yarın geri alırsınız dedik. Yetmeyince arkadaşlarımızı işten çıkardılar, ekmeğimizle tehdit edip göz dağı vermeye kalktılar. Yetmedi, isteyen tazminatını alıp gitsin dediler. Baktılar herkes çıkmak için müracaat ediyor, başa çıkamayacaklar ondan da vaz geçtiler. Sendikaya açtıkları davayı kaybedip yine masaya gelmediler. Ne yaptılarsa ellerine, yüzlerine bulaştırdılar. Bizi greve mecbur ettiler. Şimdi onu da yaptırmayız diyorlar.”

                              İşçilerin direnişe geçtiği fabrika alanı dikenli tellerle çevrildi

Fabrikaya barikat yığıldı

Son bir aydır çeşitli bahanelerle işçilerin işten çıkarılmaya başlandığını da soL’un edindiği bilgiler arasında.

Grev kararının ardından alınan önlemlerden biri fabrikaya yığılan barikatlar. İşçiler soL’a "Grev günü işçiyi koyun gibi içeri sürmek istiyorlar" diyor.

Turgutlu, Salihli, Kemalpaşa, Akhisar, Kula bölgesindeki emekçiler tarafından iyi bilinen bir fabrika Lezita. İzmirli emekçiler için Lezita “Bu bölgede yaşayan herkes tarafından bilinen, mutlaka herkesin ailesinden bir kişi çalıştığı yer” demek. Ama aynı zamanda Lezita, işçinin hakkını almaması için elinden gelenin yapıldığı yerlerden biri. Kazım bir diğer Lezita çalışanı, “Burada çalışan işçinin bu fabrikada kesilen tavuktan fazla bir değeri yoktur” diyor. Grev konusunda konuşan Kazım şunları söylüyor:

“Şimdi önümüzde grev kararı var. Bu saatten sonra patronun ve yalakalarının sözüyle hareket edecek değiliz. Biz bu kararı uygulamakta kararlıyız. Yıllarca bize hikaye anlattılar zaten, daha fazla konuşmaya gerek yok. Bundan sonra ya sendikayı tanırlar ya tanırlar. Şimdi grevi engellemek için fabrikanın çevresini kapatıyorlar. Bir sürü barikat doldurdular fabrikanın içine. Bu yasaktır, zorla bizi içeriye koyamazlar. Gerekeni yapacağız sendikayı bu fabrikaya koyacağız.”

'Burayı açık cezaevine çevirmeye çalışıyorlar ama sökmez'

Grev sürecinde işten çıkarılan işçiler arasında da öncülerden olan Cihan, “Biz içerdeki arkadaşımlarımızla çalışmaya devam ediyoruz” diyor. Sendikanın davayı kazanmasıyla birlikte yemek molalarında ses çıkarma eylemleri yaptıklarını anlatan Cihan bunun ardından işten çıkarılmış. “Bu sendika meselesi artık bizim onur mücadelemiz. Artık çıkarılmak da önemli değil. Bu bizi yıldırmak için verilen bir karar. Burayı açık cezaevine çevirmeye çalışıyorlar ama sökmez” diyerek tepkisini ortaya koyan Cihan 7 Mart günü fabrikanın önünü “düğün meydanına çevireceğiz” diyor.

*Konuşan işçilerin adı kendi istekleriyle değiştirilmiştir.

(soL-Özel)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder