404 milyonluk sarayı AKP adayı yapacak! (Deniz Ayhan-SÖZCÜ)Millet adalet ararken, iktidar ‘israf’ dinlemiyor, saray gibi adalet binaları için ihaleler düzenliyor. En son Konya Akşehir için yeni sözleşme imzalandı. İnşaatı AKP’li Rahmi Dilekcan üstlendi. (https://www.sozcu.com.tr/404-milyonluk-sarayi-akp-adayi-yapacak-p57441)
Deprem kenti Hatay’a 6 hükümet konağı! (Deniz Ayhan-SÖZCÜ)İktidar ‘İtibardan tasarruf olmaz’ anlayışını son hızla sürdürüyor. Sadece depremin vurduğu Hatay’a yapılacak konaklara 1 milyar 423 milyon lira harcanacak. 30 binaya 4 milyar ödenecek (https://www.sozcu.com.tr/deprem-kenti-hatay-a-6-hukumet-konagi-p57447)
İmam hatipler için MEB seferber oldu (Mustafa Bildircin-Birgün)İmam hatip okullarının başarısını artırmak ve “uluslararası düzeyde tanıtmak” amacıyla yüz milyonlarca TL’lik kaynak ayrılacak. Görünürlüğün artması amacıyla Diyanet’e ve belediyelerle işbirliğine 278,3 milyon TL akıtılacak.(https://www.birgun.net/haber/imam-hatipler-icin-meb-seferber-oldu-537985)
AYM'den birden fazla görev yapan AKP’li bürokrat ve eski milletvekilleri için ders gibi karar: İkinci maaş iptal edildi (Mustafa Çakır-Cumhuriyet)
Kamu kaynaklarının yanlış kullanımıyla ilgili iptaller geldi. Karar “çoklu maaş” kapılarını kapattı.
Anayasa Mahkemesi (AYM) kamu kaynaklarının kullanımıyla ilgili önemli bir karara imza attı. AYM, bazı vakıflarda maaş ve ücretlerin ne kadar olacağına bu vakıfların mütevelli heyetleri tarafından karar verilmesine yönelik düzenlemeyi iptal etti. CHP birçok yasa maddesinin iptali istemiyle AYM’ye dava açmıştı. AYM’de davalar kapsamında verilen iptal kararları şöyle:
- Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti, Yeşilay Vakfı, Antalya Diplomasi Forumu Vakfı ile Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı’nda görev alanların emeklilik ve yaşlılık aylıklarının kesilmeyeceği öngörülmüştü. AYM, emeklilik ve yaşlılık aylığı almakta olan kişilerin bu aylıkları kesilmeden bu yerlerde çalışmalarına olanak tanınması yoluyla öngörülen farklı muamelelerin nesnel ve makul bir nedeni bulunmadığına dikkat çekti. Sosyal güvenlik hakkı bağlamında eşitlik ilkesinin ihlal edildiğine vurgu yaptı. İptal kararı verdi.
KAMU YARARINA UYGUN DEĞİL
- Belediyeler, giderlerini karşılamak için borçlanma yapabiliyor. Belediyelerin borçlanma yoluyla elde ettiği gelirin yüzde 1’i oranında kalkınma ajanslarına pay aktarmaları gerekiyor. AYM, kuralların belediyelerin ajansa aktaracakları payın matrahına borçlanma tutarının dahil edilip edilmeyeceğini tümüyle yürütmenin takdirine bıraktığına dikkat çekerek iptal kararı verdi.
- Yurttaşların doğalgaz tüketiminden kaynaklı mağduriyetlerinden hangilerine tazminat ödeneceğine karar verme yetkisini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) bırakan düzenlemede de iptal kararı çıktı.
- Antalya Diplomasi Forumu Vakfı tarafından forum kapsamındaki etkinliklere vakıf tarafından yazılı olarak davet edilen katılımcılara ödenecek ücretler ile harcırahların vakfın mütevelli heyeti tarafından belirlenmesi öngörülmüştü. AYM, vakfın kamu kaynaklarını kamu yararına uygun şekilde kullanmasının güvence altına alınmadığına vurgu yaptı. Bu yolla ücret ve harcırah tutarının herhangi bir ilkeye bağlı olmaksızın belirlenebileceğine dikkat çekti. Bu yetkinin demokratik devlet ilkesiyle bağdaşmadığı vurgulandı. İptal kararı verildi.
‘ÖLÇÜT ÖNGÖRÜLEMEDİ’
- Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı’nın birimlerinde kamu kurum ve kuruluşları dışından görevlendirilen yönetici ile personele ödenecek üret ve harcırahın vakfın mütevelli heyeti tarafından belirlenmesi öngörülmüştü. AYM, ücret ve harcırah belirlenmesine yönelik herhangi bir ölçüt öngörülmediğine dikkat çekti. “Bahse konu ücret ve harcırahın tutarına ilişkin temel esaslar düzenlenmeksizin, kuralla anılan tutarın belirlenmesi mütevelli heyetin takdirine bırakılmıştır” diyen AYM, bunun anayasaya aykırı olduğuna dikkat çekerek iptal kararı verdi. Kararın dokuz ay sonra yürürlüğe gireceği öğrenildi.
Diplomaside çarkıfelek iflas getirdi: Enerjide kayıp (Mustafa Bildircin-Birgün)
Eylem Tok ve oğlu ABD'de tutuklandı (Birgün)
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Eyüpsultan'daki trafik kazasında Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olduktan sonra ABD'ye kaçan Timur C. ile annesi Eylem Tok'un tutuklandığını açıkladı. Bakan Tunç, "Tutukluluğun gözden geçirileceği duruşma, 18 Haziran’da yapılacaktır" dedi.(https://www.birgun.net/haber/eylem-tok-ve-oglu-abd-de-tutuklandi-537979)
Medreselere destek: Kurban vekâletleri Hizbullah’a gidiyor (Aytunç Ürkmez)
Gazetemiz Cumhuriyet, Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Âlimler ve Medreseler Birliği’nin Ürdün’e kadar uzanan medrese ağını gündeme getirmişti. Birliğin medreselerinin ekonomik kaynağını da İstanbul merkezli Umut Kervanı Vakfı üzerinden sağladığı öğrenildi.(https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/medreselere-destek-kurban-vekaletleri-hizbullaha-gidiyor-2217552)
Yaklaşık 226 milyar TL gelir beklenen vergi paketinin detayları netleşmeye başladı: ‘Servet Vergisi’ şart (Ali Can Polat-Cumhuriyet)
Dolaylı vergilerle bütçenin yükünü sırtlayan yurttaşa 62 milyar TL’lik bir yük daha bekleniyor. Ekonomistler, “Eşitsizliği giderin, halk yoksullaşırken zenginleşenleri vergilendirin” dedi.
Ekonomi yönetimi enflasyonla mücadele kapsamında çalışmalarını sürdürürken dün yeni vergi paketine ilişkin detaylar gündeme geldi. Toplamda 226 milyar TL’lik bir gelir getirmesi beklenen pakette vatandaşa gelecek yük 62 milyar TL’yi aşıyor. Elde edilmesi gereken toplam gelir ise gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 0.7’sine denk geliyor. Bu paketin ekonomiye pansuman bile olamayacağını belirten ekonomistler gelir ve servet eşitsizliğini giderecek politikalara ve servet vergisine dikkat çekiyor.(BORSA VERGİSİ PÜSKÜRTÜLDÜ) Paketin içinde çokuluslu şirketlere ek vergi, gayrimenkul yatırım fonlarına asgari kurumlar vergisi, yap-işlet-devret ve kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerinin kazançlarından alınan vergi tutarlarında 5 puanlık artış gibi değişiklikler yer alıyor. Vatandaşı doğrudan ilgilendiren kararlarda ise yurtdışı çıkış harcının 150 TL’den 1500 TL’ye çıkarılması, engelli araç istisnalarına düzenleme, motokuryelere vergi gibi eleştirilere neden olan uygulamaların yer alacağı iddia ediliyor. Bu vergi paketinin ülkedeki gelir ve servet adaletsizliğini giderecek, iddia edildiği gibi vergiyi tabana yayacak bir nitelik taşımadığını söyleyen Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “Zaten 226 milyar lira 2024’ün beklenen GSYH’sinin ancak yüzde 0.4’üne denk geliyor” dedi. Köprü, havaalanı gibi geçiş ve kullanım garantili KÖİ’lere sembolik bir ek vergi getirildiğini ve buradan 500 milyon TL gibi komik bir gelir beklendiğini aktaran Kozanoğlu şunları söyledi: “En son vergi gelirlerinin yüzde 63’ü KDV ve ÖTV yoluyla dolaylı vergilerden sağlanıyor, büyük ölçüde geniş halk kesimleri tarafından ödeniyordu. Servetten ve sermaye kazançlarından alınan vergileri artırarak vergide adaleti sağlamaya yönelik bir adım görülmüyor. Borsadaki sembolik binde 1-2’lik işlem vergisi bile portföyün yüzde 82’sini elinde tutan 20 bin kişilik kitlenin lobi faaliyetleriyle püskürtüldü.” Prof. Dr. Korkut Boratav da servet vergisine vurgu yaptı. Boratav, “Uluslararası sermayenin bekçisi İMF bile bu verginin gerekliğine vurgu yapmıştı. Türkiye özellikle son 3 yıldır çok ağır bir bölüşüm şoku yaşadı. Bu şok çekilmez bir hal aldı. Onun için halkta kriz algısı yaygınlaştı. Ama ekonomide kriz yok. Ekonomi büyüyor, halkımız çok ağır bir krizden geçiyor. Bu sebeple vergilendirme büyüyen ekonominin büyüyen zenginlerinden alınmalı” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder