Standard & Poor's Türkiye'nin kredi notunu açıkladı
Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu "B+", yerel para birimi cinsinden kredi notunu "BB-" ve görünümünü "durağan" olarak teyit etti.
Dünya.com’un haberine göre, kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors (S&P), Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu "B+", yerel para birimi cinsinden kredi notunu "BB-" ve görünümünü "durağan" olarak teyit etti. Kredi notu ve görünümde bir değişiklik beklenmiyordu.
S&P'nin değerlendirmesinde Türkiye'nin bu yıl sağlanan destekler, ihracatta güçlü toparlanma ve iç aktivite ile yüzde 8,6 büyümesinin beklendiği belirtildi.
S&P, net kamu borcunun GSYH'ye oranının bu yıl sonunda yüzde 34 olmasını beklediklerini açıkladı.
Açıklamada, tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonunun zayıf, para politikasının ise öngörülemez olduğuna vurgu yapıldı.
S&P, "Enflasyon yıllık yaklaşık yüzde 20 ile derecelendirdiğimiz 137 ülke arasında 8. sırada bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu.
Kredi derecelendirme kuruluşu, bankacılık sisteminde risklerin artması durumunda notların düşürülebileceği uyarısı yaptı.
***
OECD'den Türkiye kararı: Kredi desteği durdurulacak
OECD, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelere kömür santralleri için kredi sağlamayı durduracak.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çoğu üye ülkenin kömür santralleri için ihracat kredisi sağlamayı durduracağını açıkladı.
Anlaşmaya; Avustralya, İngiltere, Kanada, Avrupa Birliği, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Norveç, İsviçre, Türkiye ve ABD katıldı.
İhracat kredilerinin kapsamına, mal alımının finansmanına yardımcı olacak kamu finansman desteği, doğrudan finansman, garantiler, sigorta veya faiz destekleri giriyor.
OECD, yasağın karbon yakalama, kullanma ve depolama sistemleri olmayan tüm yeni santralleri kapsayacağını belirtti.
***
Fitch'ten dikkat çeken Türkiye açıklaması
Fitch Ratings'in Türkiye'den de sorumlu kıdemli direktörlerinden Erich Arispe, Reuters'a yaptığı açıklamada Türkiye'nin faiz indirimi kararını "Belirsizliği artıran yanlış politika adımlarıdır" diye yorumladı.
Fitch Ratings kıdemli direktörlerinden Erich Arispe, Merkez Bankası'nın faiz indiriminde erken davrandığına işaret ederek, "Türkiye'nin erken faiz indirimleri, belirsizliği artıran yanlış politika adımlarıdır" değerlendirmesini yaptı.
Fitch Ratings'in Türkiye'den de sorumlu kıdemli direktörlerinden Erich Arispe Reuters'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Türkiye'nin erken faiz indirimleri, belirsizliği artıran yanlış politika adımlarıdır
(TCMB'nin) faiz kararında siyasi bağlamın rol oynadığı görülüyor
Ödemeler dengesi kaynaklı belirgin baskı oluşması halinde ortodoks (politikalara) faiz artışına yeniden dönüş olabilir
TCMB'nin TL'yi savunmaya ihtiyaç duyarsa buna ilişkin çok sınırlı bir alanı var
Yılsonu için %17.2 olarak öngördüğümüz enflasyon tahminimiz üzerinde riskler yukarı yönlü."
(YENİÇAĞ)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder