16 Kasım 2021 Salı

Narlıgöl’e cam seyir terası ve ithal çim tohumu! - Yusuf Yavuz / SOL

 Vali, Narlıgöl'e ilişkin 'Seyir terasında insanlar volkanik gölü çok güzel bir şekilde görecek. Göle bakarak bir çay içecek. Fotoğraflar çekip sosyal medyada paylaşacak' açıklamasında bulundu.


Niğde ve Aksaray illeri sınırlarında bulunan doğal sit alanı statüsündeki Narlıgöl’de başlatılan cam seyir terası ve çevre düzenlemesi projesi yöre halkı tarafından yargıya taşınmıştı. Proje için hazırlanan peyzaj şartnamesinde kurak iklime sahip bölgede yer alan Narlıgöl’ün çevresinin ithal çim tohumu ile yeşillendirileceği bilgisine yer verilmesi dikkat çekiyor. Aksaray Valiliği’nin yürüttüğü proje için hazırlanan peyzaj şartnamesinde, “Yapım ve onarım işlerinde kullanılacak çim tohumları ithal ve sertifikalı olacaktır” ifadelerine yer veriliyor. Konuyla ilgili tartışmaların ardından bir açıklama yapan Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, “Bizim ortak değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bu değerleri korumamız, muhafaza etmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor. Seyir terasında insanlar volkanik gölü çok güzel bir şekilde görecek. Göle bakarak bir çay içecek. Fotoğraflar çekip sosyal medyada paylaşacak ve böylelikle daha görünür hale gelecek” görüşünü dile getirdi.

Aksaray Valiliği’nin Narlıgöl’de başlattığı cam seyir terası ve çevre düzenlemesi projesi Niğde’ye bağlı Nar Mahallesindeki bir yerel dernek tarafından yargıya taşındı. Türkiye’nin önemli doğal miraslarından biri olan ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Narlıgöl’e daha çok ziyaretçi çekmek amacıyla başlatılan projenin doğal yapıya zarar vermesinden endişe ediliyor.

Narlıgöl (arşiv)










'İhtiyaç giderme yerinin olmaması çok büyük bir eksiklikti'

Konuyla ilgili haberimizin ardından AA’na bir açıklama yapan Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Narlıgöl’ü ziyaret eden turistlerin bir bardak çay ve su içecek, ihtiyaçlarını giderecekleri hiçbir yer olmadığını belirterek, “21. yüzyılda kültür turizminin önemini konuşurken iki ilin değeri olan böyle güzel bir gölde bir su içme veya ihtiyaç giderme yerinin olmaması çok büyük bir eksiklikti. Beraber bir konsept üzerinde konuştuk. Onun akabinde çalışmalara başladık. İl Özel İdaremiz gerekli çalışmaları orada yapıyor” ifadelerini kullandı.

Aksaray Valiliği'nin uygulamaya koyduğu projenin inşaatından bir görünüm











'İnsanlar göle bakıp çay içecek, fotoğraf çekip sosyal medyada paylaşacak'

Ortak değerlere sahip çıkma vurgusu yapan Vali Aydoğdu, Narlıgöl’ün Kapadokya’Nın yeni cazibe merkezi olacağını savunduğu değerlendirmesinde, “Bu değerleri korumamız, muhafaza etmemiz ve geliştirmemiz gerekiyor. Seyir terasında insanlar volkanik gölü çok güzel bir şekilde görecek. Göle bakarak bir çay içecek. Fotoğraflar çekip sosyal medyada paylaşacak ve böylelikle daha görünür hale gelecek” dedi.

Narlıgöl proje öncesindeki doğal haliyle (Temmuz 2019, Yusuf Yavuz arşivi)













Peysaj düzenlemesi projesine 'ithal çim' şartı konulmuş

Öte yandan Narlıgöl’de çalışmaları süren cam seyir terası ve çevre düzenlemesi projesiyle ilgili Aksaray İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan çevre düzenlemesi ve bitkisel peyzaj projesi şartnamesinde, alanın ithal ve sertifikalı çim tohumlarıyla yeşillendirileceği belirtiliyor. Şartnamenin ‘Bitkisel Bakım’ başlıklı bölümünde şu bilgilere yer veriliyor:

“Yapım ve onarım işlerinde kullanılacak çim tohumları ithal ve sertifikalı olacaktır. Çim tohumu kullanılmadan önce sertifikalar idareye ibraz edilecek ve karışım olarak; yüzde 30 Lolium perenne, yüzde 15 Poa pratensis, yüzde 25 Festuca rubra rubra, yüzde 30 Festuca arundinaceae, karışımı kontrol nezaretinde kullanılacaktır. Ekim söz konusu karışımdan m²'ye 60 gr olacak şekilde rüzgârsız bir havada homojen bir çıkış elde etmek amacıyla, tohum torbası karıştırılarak elle ekim yapılacaktır.”

Narlıgöl projesi









Her metrekare çim için günde en az 10 litre su zorunluluğu

Küresel iklim krizi ve buna bağlı yaşanan kuraklığa karşı peyzaj düzenlemelerinde birçok kurumun kurakçıl ye yerel bitkilere yönelirken Aksaray Valiliği’nin Narlıgöl’de yaptığı proje için hazırlanan şartnamede çimlendirilecek alanın her bir metrekaresine en az 10 litre su verilmesi şartı getiriliyor. İthal tohumla çimlendirilmesi planlanan alanın sulama ve bakımıyla ilgili şartnamede yer alan bilgiler ise şöyle:

“Mevsim gidişine, yağmurların durumuna göre sulama periyotları ve sulamaya başlama ve kesme talimatı idare tarafından verilecektir. Sulama normal şartlarda günde 1 kez olmak üzere yapılacaktır. Sulamaya toprağın nemini yüzeyden itibaren 3 cm. derinliğe kadar kaybettiğinde çim alanlarda bir günde verilecek su miktarı her bir metrekareye asgari 10 litre olacak şekilde ayarlamaktadır. İlk biçim işi zemin kuru iken yapılacaktır. Mevsim başında ekilmiş olan çimler, boyu 8–10 cm. kadar olduktan sonra, ilk defa kesilmeli ve kesim ya da daha doğrusu biçim işinin mutlaka makina ile yapılması gerekmektedir.”                                                                                          ***

Narlıgöl’deki yıkım projesi yargıya taşındı.(Yusuf Yavuz-SOL/11/11/2021)

Aksaray Valiliği tarafından Narlıgöl’de inşasına başlanan seyir terası ve çevre düzenlemesi projesi yargıya taşındı…


Niğde ve Aksaray sınırlarında bulunan volkanik bir göl olan Narlıgöl, Türkiye’nin önemli doğal miraslarından biri. Doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Narlıgöl’e ziyaretçi çekmek amacıyla Niğde ve Aksaray valilikleri tarafından geçtiğimiz yıl seyir terası ve çevre düzenlemesi projesi yapılması gündeme geldi. Niğde Valiliği’nin projesi büyük tahribat içerdiği ve Aksaray Valiliği’nin yapacağı proje ile bütünlük taşımadığı gerekçesiyle Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından reddedildi.

Aksaray Valiliği'nin Narlıgöl'deki projesinden bir görsel










Vali sözünü tutmadı, köylüler projeyi yargıya taşıdı

Bunun ardından Aksaray Valiliği’nin hazırladığı ve geçtiğimiz Mart ayında komisyonun onayından geçtiği belirtilen seyir terası projesi için Narlıgöl kıyısında metrelerce duvar örülerek inşaat çalışmasına başlandı. Ancak gölün bulunduğu alanda yer alan Niğde’ye bağlı Nar Mahallesi halkı projenin gölün doğal yapısını bozacağı gerekçesiyle karşı çıkmış, geçmişte kendi bölgelerinde arazilerin ise hukuka aykırı biçimde Aksaray ili sınırlarına dâhil edildiğini belirterek bu yanlışın düzeltilmesini talep etmişti. Köy halkının konuyla ilgili basın açıklaması ve eylemi Niğde Valiliği tarafından engellenmiş, Narlıgöl kıyısında başlatılan projenin ise durdurulacağı sözü verilmişti. Nar Mahallesi halkı kendilerine verilen sözler tutulmayınca Aksaray Valiliği’nin projesini yargıya taşıdı.

Aksaray Valiliği'nin uygulamaya koyduğu projenin inşaatından bir görünüm













Seyir terası inşaatı gölün 1. derece koruma bölgesinde

Nar Mahallesi Kalkınma ve Dayanışma Derneği’nin Aksaray Valiliği ve İl Özel İdaresi’ne karşı açtığı dava dilekçesinde,  projenin inşa edildiği alanın önemli bir kısmının imar planında jeotermal suyun alınması ve kullanılması ile ilgili yapılar dışında hiçbir sabit yapıya izin verilmeyen  ‘1. Derece Koruma alanı sınırları içinde kaldığı belirtilerek, “Narlıgöl 1. Derece Doğal Sit Alanıdır ve bu alanlar üzerinde 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı yapılar yapılamaz.  Aksaray İl Özel İdaresi Seyir Terası 1. Zone sınırları içerisinde kalmaktadır. Aksaray İl Özel idaresi açıkça kanuna ve Koruma Bölge Kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak inşai faaliyette bulunmaktadır. Bu geri dönüşü olmayan, çevre kirliliğine neden olacak ve çevreye zarar verecek faaliyetin, derhal durdurulması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Narlıgöl seyir terası









‘Durdurulmazsa doğaya ve canlılara ihanet olacak'

Narlıgöl’ün yüzlerce yıldır doğal güzelliğini koruyan ve birçok canlı türüne ev sahipliği yapan bir alan olduğuna dikkat çekilen dava dilekçesinde, şöyle denildi: “Birçok kuş türünün göç yolu üzerinde bulunan Narlıgöl’e yapılacak en ufak bir işlemin etkilerinin tüm ekosistemi, tüm canlıları etkileyeceği ve bu durumun telafisinin güç ve imkânsız olacağı açıktır. Basit bir düşünce ile dahi gölün kenarına yapılan dolgu işleminin, yapılan kazı çalışmalarının ve dökülen betonların geri dönüşünün olmayacağını her insan akıl edebilmektedir. İş bu dava da Yürütmeyi Durdurma kararı verilmemesi yüzyıllardır süregelen doğal güzelliğe ve burada yaşayan canlılara bir ihanet olacaktır. Bu nedenlerle dava konusu işlem hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmesi gerekmekte ve talep edilmektedir.”


Dava Dilekçesi Niğde Adliyesi'ne teslim edildi.

                                                                                             


                   ***

İki valilikten Narlıgöl’ü betona boğacak proje (Yusuf Yavuz-SOL / 03/11/2021)

Doğal sit alanı statüsündeki Narlıgöl’de seyir terası ve çevre düzenlemesi projesi başlatıldı. Göl çevresindeki tahribat tepki çekerken, yöre halkı projeyi yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Niğde ile Aksaray illerinin sınırlarının kesiştiği bölgede yer alan Narlıgöl (Acıgöl), Türkiye’nin önemli doğal miraslarından biri. Bir krater gölü olan Narlıgöl ve çevresi 1990 yılında 1. Derece doğal sit alanı olarak koruma altına alındı. Kapadokya Bölgesinin bir parçası olan ve çevresinde arkeolojik sit alanlarını da barındıran Narlıgöl’de Aksaray Valiliği tarafından başlatılan seyir terası projesi tartışma yarattı. Aksaray İl Özel İdaresi’ne ait iş makineleri eşliğinde çalışmaları başlayan ziyaretçi karşılama merkezi ve seyir terası projesinin diğer ayağı olan çevre düzenlemesi projesi ise Niğde Valiliği’nce yapılacak. Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ile bir araya gelen Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, yeni projenin 4 Kasım’da Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na sunulacağını açıkladı. Niğde’ye bağlı Nar köyü halkı ise gölün doğal yapısını bozacağını öne sürdükleri projeyi yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Orta Anadolu’nun kalbinde yer alan Narlıgöl, Niğde’nin merkeze bağlı Nar köyü ile Aksaray’ın Gülağaç ilçesine bağlı Sofular köylerinin sınırlarının kesiştiği bölgede yer alıyor. Bir krater gölü olan Narlıgöl ve çevresi, taşıdığı doğal miras özelliklerinden dolayı Haziran 1990’da 1. Derece doğal sit alanı olarak tescil edilerek koruma altına alındı. Binlerce yıldır çeşitli kültürlerin yerleşimine sahne olan Narlıgöl çevresinde farklı dönemlere ait kültürel varlıkları barındıran arkeolojik sit alanları da bulunuyor.

İki ilin valiliği Narlıgöl için proje hazırladı

Kapadokya Bölgesinin bir parçası olan Narlıgöl son yıllarda ziyaretçilerin ilgisini çekmeye başlayınca Niğde ve Aksaray valilikleri arasında proje yarışı başlamıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde Aksaray Valiliği’nin alanda iş makineleri ve kamyonlar eşliğinde başladığı seyir terası ve çevre düzenlemesi projesi tartışma yarattı. Narlıgöl’ün koruma alanına araç yolu yapıldığını dile getiren vatandaşlar çalışmaların usulsüz olduğunu öne sürdü. Konuyla ilgili tepkilerin ardından Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ile bir araya gelerek Narlıgöl’de uygulamaya konulan proje hakkında açıklama yaptı.

Göl iki ilin sınırlarında yer alıyor









Aksaray Valisi: Yeni projemiz kurula sunulacak

Narlıgöl’deki seyir terası ve çevre düzenlemesi projesinin iki ilin ortak projesi olduğuna değinen Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, şunları dile getirdi:

“Niğde valimiz ile Kapadokya bölgesinin tek krater gölü, kalp şeklindeki görüntüsüyle her mevsim ziyaretçilerin ilgisin çeken Narlıgöl’ü değerlendirdik. Kadim bir geçmişe sahip gölün aslına uygun bir şekilde kurullardan geçecek projeyle daha farklı ve güzel bir yer olacağını söylemek istiyorum. Narlıgöl’ün ihtiyaç duyulan bütün tesis ve hizmet çeşidi ile turizme en iyi şekilde hizmet vermesi için misafir karşılama merkezi ve restoran yapımını Niğde ilimiz de üstlendi. İnşallah iki proje beraber tamamlandığında Narlıgöl hem Niğde’nin hem Aksaray’ın ortak değeri olarak yerli ve yabancı turistlere hizmet edecek. Niğde ve Aksaray’ın kadim dost ve kardeşliği bu proje ile pekişmiş olacak. Yeni projemiz inşallah Perşembe günü Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunulacak. Niğde Valimiz Yılmaz Şimşek’in bizi ağırlamasından çok mutlu olduğumu belirterek, göl ve çevresinde yürütülecek projelere verdiği değerli katkısı ve ilgisi nedeniyle Niğde Valimiz Yılmaz Şimşek’e çok teşekkür ediyorum.”

Niğde Valisi: Cazibe merkezi haline gelecek

Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ise konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Niğde tarafından göl tabanı ağaçlandırma sahası yanında olacak şekilde hazırlanan proje Aksaray’ın yapacağı karşılama merkezine uzak olması nedeniyle revize edildi. Aksaray tarafından yapılacak karşılama merkezi ile bütünlüğü sağlayacak şekilde yeniden hazırlanan proje perşembe günü kurula sunulacak. Birbirini tamamlayan bu projeler bitince güzellikler daha farklı bir açıdan görülmüş olacak. Aksaray Valimizin ziyareti ile yapılan çalışmaları, hazırlanan projeleri birlikte değerlendirdik. İki ilin özel idare genel sekreteri de konuyu takip edecekler. Narlıgöl tabii güzelliği ile bütün insanların, özelde Niğde ve Aksaray halkının cazibe merkezi hâline gelecek” diye konuştu.

Restoran, seyir terası, yöresel ürün satış noktaları

Aksaray Valiliği’nin projeyle ilgili hazırladığı tanıtım videosunda yer alan bilgilere göre Narlıgöl’e yılda 100 bin ziyaretçi bekleniyor. Restoran, fotoğraf çekim alanları, yöresel ürün satış noktaları, WC ve seyir terası gibi üniteleri içeren projenin çevre düzenlemesine ilişkin kısmının Niğde Valiliği tarafından yapılması planlanıyor.

Niğde Valiliği'nin projesi koruma komisyonunda reddedilmişti

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, Aksaray Valiliği’nin hazırladığı seyir terası projesinin Mart 2021’de Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca uygun bulunarak onaylandığını belirtti. Daha önce Niğde Valiliği’nin hazırladığı projenin ise çok fazla tahribata neden olacağı gerekçesiyle Koruma Bölge Komisyonu tarafından reddedildiği kaydedildi. Niğde Valiliği’nin reddedilen projesinde, çevre düzenlemesi yanında turizm tesis alanları da yer alıyordu. Niğde Valliliği’nin yeniden hazırladığı projenin önümüzdeki günlerde yeniden Koruma Bölge Komisyonuna sunulması bekleniyor.

Aksaray Valiliği'nin uygulamaya koyduğu projenin inşaatından bir görünüm











Turizm bölgesi ilan edildi, iki otelden biri atıl durumda

Öte yandan doğal sit alanlarının yeniden belirlenmesine yönelik ülke genelinde yürütülen çalışma kapsamında Narlıgöl’le ilgili çalışmaların da tamamlanarak Bakanlığa gönderildiği öğrenildi. Narlıgöl ve çevresi 2004’te Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Gelişim Bölgesi ilan edilmişti. 2005 yılında Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanan alanda biri atıl durumda iki termal otel bulunuyor.

Köylüler basın açıklamasına izin vermeyen valiye tepkili

Niğde ile Aksaray illeri arasında çekişme konusu olan Narlıgöl projesiyle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Nar Köyünde yaşayan vatandaşlar, gölün doğal dokusunun bozulmasını istemediklerini belirterek projenin iptali için İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını dile getirdi. Köylülerin iddiasına göre, Niğde ili sınırlarında bulunan doğal sit niteliğindeki araziler önce kamulaştırıldı, ardından ise kadastro çalışması sırasında Aksaray ili sınırlarına dâhil edildi. Her iki ilin valisinden bu yanlışın düzeltilmesini talep eden köylülerin talepleri dikkate alınmazken, 31 Ekim Pazar günü Narlıgöl’de inşasına başlanan projeye karşı yapılacağı duyurulan basın açıklamasına da Niğde Valiliği tarafından izin verilmedi.

Vali 'İçişleri Bakanımız bu işlere sıcak bakmıyor' dedi

Köylülerin iddiasına göre Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, “İçişleri Bakanımız bu işlere sıcak bakmıyor” diyerek basın açıklamasının ileri bir tarihe ertelenmesini istedi. Basın açıklamasından bir gün önce, 30 Ekim Cumartesi günü kendileriyle bir araya gelen Vali Şimşek’in projenin durdurulacağı sözünü verdiğini hatırlatan köylüler, iki ilin valisinin Narlıgöl projesiyle ilgili açıklamalarının ardından kendilerine yalan söylendiğini savunuyor.  Niğde Valisi Yılmaz Şimşek’in tavrını eleştiren ve 30 Ekim’de kendilerine verdiği sözleri tutmasını beklediklerini dile getiren köylüler, projenin iptali için yargıya başvuracaklarının da altını çizdi.

Yusuf Yavuz / SOL


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder