4 Ağustos 2022 Perşembe

Haydarpaşa Garı varken bu proje niye? - Eylem NAZLIER / EVRENSEL

 

    Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Kadıköy esnafından İhsan Bey, 1985 yılında trenden inenler meyve yesin diye Söğütlüçeşme istasyonuna yaklaşık 500 ağaç diker. Bu ağaçlardan 250 tanesi Söğütlüçeşme'deki proje için kesildi.

Kadıköylüler, Söğütlüçeşme, Marmaray İstasyonu’ndaki Viyadük İnşaat ve Çevre Düzenlemesi projesine tepkili. Kuşdili Çayırı Platformundan Gülsün Gökalp, “Her yer AVM her yerde otopark. İnsan ve diğer tüm canlıların gereksinimini karşılayacak sağlıklı ortamlar yok" diyerek projeye tepki gösterdi.

"ARAZİ ÇOK DEĞERLİ"

Geçtiğimiz günlerde, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve AKFEN İnşaat tarafından yürütülen "Viyadük İnşaat ve Çevre Düzenlemesi" adı altında, İstanbul Kadıköy ilçesinde bulunan Söğütlüçeşme Marmaray İstasyonu bölgesinde ağaç kesimi yapıldığı ortaya çıktı. Proje kapsamında 250’yi aşkın ağacın kesildiği bildirilmişti. “Haydarpaşa Garı işlevsiz bırakılarak Söğütlüçeşme’yi trenlerin son durağı yapmak istiyorlar” diyen Kuşdili Çayırı Platformundan Gülsün Gökalp, “Bu proje tabii ki bir rant projesi. Çünkü İstanbul'un yüz yılı aşkın bir süredir Haydarpaşa Garı var. Ve bütün gar fonksiyonlarına, işlevlerine sahip bir alan. Ama 2000’li yılların başında planlandığı üzere Haydarpaşa Garı, gar olmaktan çıkarıldı. Çünkü buranın konumu deniz kıyısı olması itibarıyla çok kıymetli” dedi.

"25O AĞAÇ KATLEDİLDİ"

Söğütlüçeşme'ye, zoraki, hiçbir koşulu içermediği halde gar fonksiyonu kazandırılmaya çalışıldığını anlatan Gökalp, “Oysa ki bu çok zor. Bitişiğinde belediye binası, metrobüs durakları var. Ama 2007’de Kadir Topbaş döneminde İBB’de daire başkanlarının da bulunduğu bir toplantıda Söğütlüçeşme’ye aktarım görevi yükleneceği planlanmıştı. Söğütlüçeşme’de hem alışveriş dükkanları yapabilmek hem de oraya trenlerin son durağı haline getirebilmek için 250 ağaç katledildi” diye konuştu.

"KURU VE HASTALIKLI AĞAÇ GÖRMEDİK"

TCDD envanterinde 415 kıymetli ağaç yazıldığını hatırlatan Gökalp, “Şimdi AKFEN grubunun basına yansıttığı proje tanıtım raporunda, Söğütlüçeşme istasyon alanında 552 ağacın, 19’unun taşınacağı, geri kalanının kuru ve hastalıklı olduğu iddia ediliyor. Biz de bu doğru mu diyerek yerinde tespit ettik. Orada bir veya iki tane ağaç dışında kurumuş ağaç görmedik. Hastalıklı ağaç hiç görmedik çünkü TCDD envanterinde bulunan bu kıymetli araçların bugüne kadar bakımı yapılmış, çoğu meyve ağaçları” dedi.

    

"İHSAN BEY, AĞAÇLARI ELLERİYLE DİKTİ"

Gökalp ağaçların nasıl dikildiğini de şöyle anlattı: “Kadıköy'ün çok eski esnaflarından olan İhsan Amcaoğlu elleriyle dikiyor. 1985 yılında Söğütlüçeşme istasyonu faaliyete başladığında alanı çok boş gören İhsan bey'in Yalova'dan başka kentlerden meyve fidanları taşıyarak orayı ağaçlandırıyor. Trenden inenler meyve yesin diye. Hatta ailesi ‘Bize zaman ayırmıyorsun’ diyor. Onun cevabı ‘Meyve ağacı dikmeyeyim mi’ oluyor. Bütün kazancını Kadıköy'ü ağaçlandırmaya harcıyor. Yani sadece Söğütlüçeşme istasyon alanı değil. Ziverbey'den, Kuyubaşı, Kızıltoprak ve Ziverbey’den E-5’e çıkan şu an hâlâ yol üzerinde görülen büyük dev ağaçların hepsini İhsan Bey elleriyle dikmiş. Hatta dönemin belediye başkanı onu bu kadar gayretli görünce 2 işçi veriyor yanına. Şimdi bu ağaçlar şayet kıymetli olmasaydı, Devlet Demiryolları, envanterine kayıt düşmezdi.”  

"KALAN 250 AĞACIN KESİLMESİNDEN ENDİŞELENİYORUZ"

Kuşdili Çayırı Platformundan Gülsün Gökalp, “TCDD ve AKFEN İnşaat tarafından yürütülen "Viyadük İnşaat ve Çevre Düzenlemesi" ilgili askıya çıkarılan yeni projede ağaç adı geçmiyor. Kuşdili Çayırı Platform olarak 500 kadar ağacı yerinde saptadık. Ama bir ay içerisinde 250 ağacın kesildiğini tek tek sayarak tespit ettik. Yani viyadük inşaatı nedeniyle sondaj çalışması yapılan alanda, paravanla çevrili alanda 250 ağaç kesildi. Paravanla çevrili olmayan diğer alanda Atatürk Heykelinin olduğu alanda 250 ağaç kaldı. Bunların numaralandırılarak tek tek saydık. Bunları tamamı meyve ağacı, ıhlamur, ceviz ağacı. Şimdi bu kalan 250 ağacın kesilmesinden endişeleniyoruz. Eylemler yapıyoruz. Kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

"VİYADÜĞE GAR FONKSİYONU KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Uluslararası yeme içme zincirlerinin AKFEN grubuyla sözleşme imzaladığını, bunun Meclis görüşmelerine yansıdığını aktaran Gülsün Gökalp, “Soru önergesi verildi. Ama ‘ticari gizlilik kararı var, açıklayamayız’ denildi.  Fikirtepe'de yapılan gökdelenler, Kadıköy'deki kentsel dönüşüm. Zaten Kuşdili Çayırı’na yine 2000’li yılların ortalarından beri AVM yapılması planlanıyordu. Bu AVM ihtiyacından bir türlü vazgeçemiyorlar ama AVM'lerde halkın harcayacağı cebinde 100 lirası kalmadı. Gar yapılmasına elverişli olmamasına rağmen zoraki bir biçimde ayaklar üzerinde bir viyadük yaparak gar fonksiyonu kazandırılmaya çalışılıyor. Ama burada onarım imkanı yok, trenleri park etme imkanı yok. Fakat zaman içerisinde henüz kamuoyuna yansımayan bir biçimde burayı genişletmek istedikleri anlaşılıyor” dedi.

"ÇEVRENİN OKSİJEN İHTİYACINI KARŞILIYOR"

Gökalp son olarak şunları söyledi: “500 küsur ağacın olduğu tek alan idi Söğütlüçeşme istasyon alanı ve kamuya ait bir arazide olduğu için bugüne kadar korunabilmişti. Aynı zamanda 6 mahallenin birleştiği alanda yer alan Söğütlüçeşme’de böylesine bir ağaç yoğunluğu, çevrenin oksijen ihtiyacını karşılayabilen bir oksijen adası niteliğindeydi. Şimdi bu ağaçların kesilmesi Kadıköy'de zaten tavan yapmış olan hava kirliliğini daha da artıracak. Sorunlardan biri bu. İkincisi Kadıköy'de trafik yoğunluğu. Bu trafik yoğunluğunu Kadıköy kaldıramayacak durumda. Sadece tabii gar ve AVM yapmak değil, bunun yanı sıra çok geniş bir otopark planları da var. Biz zaten Kuşdili Çayırı’na otopark ve AVM yapılmasın diye mücadele ediyoruz. Orayı bir süre için rölantiye aldılar. Şimdi buraya giriştiler. Kadıköy eğlence ve aktarım merkezi haline getirmek isteniyor. Halbuki hem İstanbul'un hem Türkiye'nin bir kültür merkezi fonksiyonu taşıyan Kadıköy bambaşka bir hüviyete büründü. Şu an demografik yapısı değişiyor. Belki planladıkları en büyük unsurlardan biri buydu. Kadıköy'ü bir türlü AKP’nin alamaması da bu planları körükledi. Ama zaten her yer AVM her yerde otopark var ama sadece insan ve diğer tüm canlıların gereksinimini karşılayacak. Sağlıklı ortamlar yok. “

Eylem NAZLIER / EVRENSEL




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder