Kaz dağları'nda kamyon ordusu + Osman Gazi patladı yandı ve bize satıldı + Diyanet İşleri, Sayıştay denetiminden kaçamadı -SÖZCÜ

Kaz dağları'nda kamyon ordusu-Bahar Kurşun-

Kaz Dağları’nda madencilik faaliyeti adı altında ağaç katliamı yapan Cengiz Holding, Halilağa Altın ve Bakır Madeni için 215 gündür kesime devam ederken, bölgeye kamyon ve iş makinalarını yığdı.

Çanakkale’de yüzde 79’u maden ruhsatlı Kaz Dağları, rant uğruna yok oluyor. Kaz Dağları’nda Cengiz Holding’e ait Halilağa Altın ve Bakır Madeni için ormanlık alanda ağaç katliamı yapıldı. Halilağa’daki maden faaliyetlerine 2019’da başlayan Cengiz Holding, 2020’de ÇED için başvurdu. Hacıbekirler köyünde yaşayanlar ise “Toprağımıza, suyumuza havamıza dokunmayın” diyerek madene karşı hukuk mücadelesi başlattı. 85 köylünün açtığı ilk davada ÇED kararı iptal edildi. İkinci kez ÇED onayı alındı. Yöre halkı yeniden dava açtı. Tüm bilirkişi raporları, “Burada maden işletilmesinde kamu yararı yoktur” demesine rağmen köylüler davayı kaybetti ve Ekim 2024’te Halilağa’da bakır madeni için ağaç kesimi başladı. Ağaç katliamının 215 gündür aralıksız sürdüğü Kaz Dağları’na kamyonlar ve iş makineleri yığıldı. Hacıbekirler Köyü’ne 700 metre uzaklıktaki maden için bölgedeki ağaç kesiminin büyük kısmı tamamlandı.

EN AZ 1 MİLYON AĞAÇ KESİLDİ

Madenin atık depolama tesislerinin de köye çok yakın noktada olduğunu belirten Kaz Dağları Ekoloji Platformu’ndan Füsun Kayra, şu bilgileri paylaştı:  “Çok yoğun bir mesaiyle, çok hızlı bir şekilde kesimi bitirdiler. Türkiye’nin dört bir yanından kesimci getirdiler bu iş için. Maalesef kesimi durduramadık. Bölge çok sık kızılçam, karaçamdan oluştuğu, çok genç bir orman olduğu için kesilen ağaç sayısı 1 milyonu geçti. Ama Cengiz Holding’in nezdinde 150 bin ağaç kesildi. Genç bir orman olduğu için birçok ağacı ağaçtan saymıyorlar. Oysa 1 milyon bile çok iyimser bir rakam.” Kayra, “Alan yakın zamanda da maden çıkarılmaya hazır hale gelmiş olacak. Alana girince çok fazla mevzuata ve ÇED raporuna aykırı durum olduğunu görmek mümkün. Son keşifte bunu gördük. Bununla ilgili de suç duyurusu yapacağız” ifadelerini kullandı.

Toprağı da suyu da yok edecek

Halilağa Bakır Madeni’nin yıllık 5 milyon metreküp suya ihtiyacı olduğunu belirten Füsun Kayra, şunları söyledi: “Madeni 18 yıl çalıştırmayı düşünüyorlar. Fakat bölgede böyle bir su kaynağı yok. Kuraklık nedeniyle valilik ve kaymakamlık köylülere ekim dikim yapmamaları yönünde telkinde bulunuyor. Oradaki 60 bin dönümlük alanın çevresindeki 12 köy, Kocabaş Çayı’nın suyunu alsa da yetmiyor. Devlet Su İşleri iki gölet yapıyor şu anda. Orada da inşaat başladı. Tüm bunları alırsa madeni çalıştırabilir hale gelecek. Bu gerçeklik dışı bir şey. Oradaki bütün köylülerin su hakkını gasp ediyorlar.”

Güç gösterisi yapar gibi!

Kaz Dağları Ekoloji Platformu’ndan yapılan açıklamada, “Halilağa Bakır Madeni için katledilen, oysaki bundan birkaç ay önce içinde kaybolacağınız koskoca bir ormanlık alan burası! Hukuksuzluk, mevzuata aykırılık diz boyuyken, devletin mahkemeleri, kurumları ile neredeyse altın tepsi içinde sunduğu Kaz Dağları! Cengiz Holding güç gösterisi yapar gibi kamyonlarını sıralamış. Zannediyor ki bu adaletsizlik hep sürecek, hiç kaybetmeyecek. Kaybedeceksiniz, doğaya, insanlığa karşı işlediğiniz her suçun cezasını da çekeceksiniz” denildi.

                                                      *** 

Osman Gazi patladı yandı ve bize satıldı -Deniz Ayhan-

İYİ Partili Çömez, 30 yıllık gemi için başlıktaki açıklamayı yaptı. Geminin 2023’te 125 milyon dolara satıldığını hatırlatan Çömez, “Bu enkaza ne kadar ödedik?” diye sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un fethinin yıl dönümünde, Türkiye’nin ilk yüzer doğalgaz üretim platformu Osman Gazi’yi Dolmabahçe Sarayı’ndan Karadeniz’e el sallayarak uğurladı. Ancak Osman Gazi ile ilgili iddialar tartışma yarattı. 1994 yılında ham petrol tankeri olarak üretilen bu gemi 2008’de yüzer üretim ve depolama ünitesi olarak revize edildi. 

29 Mayıs’ta İstanbul Boğazı’ndan geçip Karadeniz’e açıldı. Erdoğan böyle uğurladı. 

ÇÖMEZ MECLİS’E TAŞIDI

2015’te gemide büyük bir patlama yaşandı ve onarımı sırasında 23.5 metre kesilerek kısaltıldı. Platform 2023’te ismi açıklanmayan bir alıcıya 125 milyon dolara (4.9 trilyon lira) satıldı. Ardından da Türkiye tarafından satın alındı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez konuyu Meclis gündemine taşıdı ve “Enkaz mı satın aldık?” diye sordu. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye önerge veren Çömez, şunları söyledi: 

DOĞALGAZ SIZINTISI

“Geminin ilk görev yeri Brezilya açıklarındaki Camamu-Almada ve Camarupim alanıdır. Bu çalışma sırasında 11 Şubat 2015 tarihinde gemide büyük bir patlama yaşanmış, 9 işçi hayatını kaybetmiş, 26 kişi de yaralanmıştır. Patlama  arka pompa odasında doğalgaz sızması sonucu meydana gelmiştir. Gemi patlama sonrası Singapur’a götürülerek onarılmıştır.”

KAÇ MİLYON DOLAR?

Çömez, Bayraktar’a “Platformun 2026 yılında faaliyete geçeceği ifade edilmiştir. Bu gecikmenin nedenleri nelerdir? 10 yıl önce büyük bir patlamayla hasar alan, 10 yıldır faaliyette olmayan bu platformun satın alınmasının gerekçeleri ve Türkiye’ye maliyeti nedir? Platformun satın alındığı Norveç ve Singapur merkezli BW Offshore firmasının Oslo Borsası’na yaptığı açıklamada platformun 125 milyon dolara satıldığı bildirilmiştir. Türkiye bunu kaç dolara satın almıştır?” diye sordu. 

30 yıllık değişimin hikayesi

Gemi, 1994’te Samsung Heavy şirketi tarafından Güney Kore’de, MV Almirante Câmara adıyla ham petrol tankeri olarak inşa edildi. 2008’de Saipem Firması tarafından Singapur’daki Sembawang Tersanesi’nde yüzer üretim, depolama ve boşaltma ünitesine dönüştürüldü. 11 Şubat 2015’te gemide patlama oldu. 9 kişi hayatını kaybetti.

Milyon dolarımız rant uğruna çöpe mi gitti?

Turhan Çömez SÖZCÜ’ye yaptığı değerlendirmede de şunları söyledi: “Gemi 30 yaşından büyük. Ham petrol tankeri olarak inşa edilmiş, sonra yüzer üretim depolama ünitesi olarak revize edilmiş. Amacı dışında revize edilmiş ve patlamada büyük hasar almış bir enkaz mı satın aldık? 23.5 metresi kesilen bir gemi... Patlama sonrası incelemede önemli eksiklikleri bulundu. Böyle bir gemiyi neden satın aldık?”

“Gemi için Türkiye’ye 5 yıllık bakım onarım garantisi verildi, 5 yıldan sonra ne olacak? Muhatap kim? Gemi Türkiye’ye kaça mal oldu? Bu enkazı bir yandaş firma yok pahasına satın alıp Enerji Bakanlığı’na mı sattı yoksa bizzat bir özel şirket tarafından işletilerek karşılığında devletten yüksek meblağlı paralar mı alınacak? Rant ve politik PR uğruna Türkiye’nin milyonlarca doları çöpe mi gidiyor?”

                                                        ***

Diyanet İşleri, Sayıştay denetiminden kaçamadı -Deniz Ayhan-

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a “Paranın patronu olma” yetkisi verilmedi. Diyanet’in, Hac ve Umre harcamalarının denetimi, yine Sayıştay’da kaldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Hac ve Umre hizmetleri ile harcamaları konusunda Sayıştay denetiminin dışına çıkarılmasına yönelik düzenlemeye gidiliyordu. İlk başta TBMM Genel Kurulu’na gelen torba yasa teklifi kabul edildi. Ancak muhalefetin eleştirileri üzerine tekrir-i müzakere yapıldı ve 5. maddede son anda bir değişiklik daha yapıldı. İlk teklifte, “Hac ve Umre seyahatleri ile ilgili işlemler ile Hac ve Umre hesabından yapılan bütün harcamalar her yıl hac mevsimi sonunda Başkanlık ve gerektiğinde Cumhurbaşkanlığınca görevlendirilecek denetim elemanları tarafından denetlenir” maddesi yer alıyordu. Son kararla ‘Başkanlık’ kelimesinden sonra ‘Sayıştay’ ibaresi eklendi. İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Şeref Olgun, son dakika değişikliği yapılmadan önce şu açıklamayı yapmıştı: “Sayıştay denetiminden kaçma girişimi Diyanet’in hesap vermekten kaçış biletidir.”

KİTAPLARA MİLYONLAR

Öte yandan 2025 yılı bütçesi 130 milyar 119 milyon TL olan Diyanet’in 5 ayda kitap basımı için harcadığı para dudak uçuklattı. Basılan kitaplar için tam 83 milyon 422 bin 140 TL harcadığı ortaya çıktı.

                                                    ***

SÖZCÜ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Ormanlarımız yanıyor, paralar Azerilere gidiyor - Deniz Ayhan / Sözcü -

Orman Genel Müdürlüğü, tüm eksikliklerine rağmen petrol zengini Azerbaycan’a ormancılık eğitim merkezi yapılması için iki yılda 390 milyon l...