1930 Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.
1992 Vergi affı yasalaştı Askerlik süresinin 12 aya indirilmesini öngören tasarı kabul edildi.
1990 Dışişleri Bakanı Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın müdahaleleri nedeniyle görevinden istifa etti Mesut Yılmaz'ın Anavatan Partisi (ANAP) genel başkanlığını hedeflediği söyleniyor.
1968 Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri Çetin Altan ve Yunus Koçak 1968 yılında bugün Meclis'te Adalet Parti'lilerin saldırısına uğradılar
1976 Türkiye'deki 23 Amerikan üssünde grev kararı alındı.
1909 Fütürizm kelimesi ilk defa kullanıldı. İtalyan şair ve editör Filippo Tommaso Marinetti‘nin Le Figaro gazetesine yazdığı Fütürist Manifesto makalesi, geçmişi unutup değişimi, özgünlüğü ve yeniliği kucaklayan sanat akımının ismini oluşturdu.
1941 Yahudiler için transit vizesine ilişkin talimatname yayınlandı.
1975 İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı İstanbul Elektrik Tünel Tramvay İşletmesi (İETT) grevini yasakladı.
1872 Metropolitan Museum of Art, New York'ta açıldı.
1928 İstanbul'da "Vatandaşları Türkçe konuşmaya teşvik" toplantısı yapıldı.
1938 Adolf Hitler, Çekoslovakya ve Avusturya'daki Almanlar için kendi geleceklerini belirleme hakkı istedi.
1994 Fotoğraf sanatçısı Selahattin Giz vefat etti.
1991 Soyut yapıtlarıyla tanınan ressam Hakkı Anlı ve Fotoğraf sanatçısı Sami Güner vefat etti.
2009 Emin Cankurtaran, Fenerbahçe eski başkanlarından, iş adamı (DY-1930) vefat etti.
1833 Osmanlı İmparatorluğu‘nun Mısır Eyaleti‘nde çıkan isyanın bastırılması için Rusya Filosu İstanbul‘a geldi.
1887 Alman İmparatorluğu, İtalya Krallığı ve Avusturya-Macaristan arasında ‘Tripartite Paktı’ imzalandı.
1914 İstanbul‘da ilk elektrikli tramvay sefere başladı.
1933 Japon yazar Takiji Kobayashi, Japon İmparatorluğu‘na bağlı antikomünist polis gücü olan Tokubetsu Kōtō Keisatsu‘ya bağlı casuslar tarafından öldürüldü.
1944 II. Dünya Savaşı: “Big Week” başladı ve Amerika Birleşik Devletleri bombardıman uçakları Nazi uçak üretim merkezlerini bombaladı.
1947 5018 sayılı İşçi ve İşveren Sendikaları ve Sendika Birlikleri Hakkında Kanun ile Türkiye’de ilk kez sendikalara, özel bir kanun ile kurulma hakkı tanındı.Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grev hakkına karşı çıktı.
1961 Türkiye’de ilk koalisyon kabinesi İsmet İnönü başkanlığında kuruldu.
1970 Boğaziçi Köprüsü‘nün temeli, Türkiye Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakanı Süleyman Demirel tarafından törenle atıldı. Üç yılda tamamlanan köprü, 29 Ekim 1973‘te açıldı.
1988 Dağlık Karabağ Özerk Oblastı Azerbaycan‘dan ayrılıp Ermenistan‘a katılmak için oylama yaptı. Bu olay Karabağ Savaşı‘nı tetikledi.
1991 Slovenya Parlamentosu Yugoslavya‘nın dağıtılmasını önerdi.
1992 İstanbul Ticaret Odası‘na bırakılan çanta içindeki saatli bombanın patlaması sonucu 1 kişi öldü, 16 kişi yaralandı.
1993 Güney Afrika Devlet Başkanı Frederik Willem de Klerk, ilk kez siyahların da görev aldığı kabineyi açıkladı.
2001 İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan Sümerbank eski Genel Müdürü Şükrü Karahasanoğlu İtalya‘da yakalandı.
2002 Mısır‘da bir trende meydana gelen yangında 370 kişi öldü.
2003 Amerika Birleşik Devletleri‘nin Rhode Island eyaletinde bir gece kulubünde çıkan yangında 100 kişi öldü.
2009 Dünyada ekonomik kriz: Birleşik Krallık‘ın son banka kurtarma operasyonlarıyla toplam borcu 2 trilyon sterline ulaştı. Almanya‘da Federal Cumhuriyet tarihindeki en büyük ekonomik yardım paketi olan 50 milyar avroluk ikinci konjonktür paketi onaylandı.
2000 Meksika'da Hidalgo Eyaleti'nin Tepatepec kentinde,öğretmenleri sürüldüğü için okulu işgal eden lise öğrencilerine polis müdahale edince kent halkı ayaklandı. 68 polisi rehin alan kent halkı, üniformalarının üstünü soydu, gözaltına alınan 150 öğrenci serbest bırakılana kadar rehineleri bırakmayacaklarını,halk mahkemesi kurup polisleri yargılayacaklarını duyurdu. 12 saat sonra öğrenciler serbest kalınca polisler bırakıldı.
2001 Ukrayna'da muhalif gazeteci Georgi Gongadze'nin ortadan kaldırılması emrinin Devlet Başkanı Leonid Kuçma tarafından verildiği ortaya çıkınca halk Kuçma'nın istifasını istedi. Ülkenin dört bir yanından başkent Kiev'e gelen yüzlerce protestocu, kentin ana caddesinde bir çadır kent kurdu.
2003 KKTC'li Ahmet Cavit An'ın,Yeşil Hat ve Güney Kıbrıs'a girerek Kıbrıslı Rumlarla görüşmesinin engellendiği gerekçesiyle Türkiye aleyhine AİHM'de açtığı dava sonuçlandı. AİHM,Türkiye'nin AİHS'nin örgütlenme hakkını ihlal ettiğine hükmetti.Türkiye ilk defa böyle bir şikayet sonucu tazminat ödeyecek.
2004 Fenerbahçe hisseleri İMKB'de işlem görmeye başladı.
2004 Belçika parlamentosu, yabancılara belediye seçimlerinde oy kullanma hakkı veren yasayı kabul etti.Yasaya göre; en az beş yıl ikamet eden ve "anayasa, yasalar ve insan haklarına saygılı olacakları"na dair bir belge imzalayan yabancılar seçimlere katılabilecekler. |
2004 İran'da, reformcuların saf dışı edildiği meclis seçimi yapıldı. Reformcu 10 partinin boykot ettiği seçimlerden muhafazakarlar kesin zaferle çıktı. |
2005 RTÜK, Kürtçe yayın yapmak isteyen radyo ve TV'leri ilk kez resmi olarak davet etti. RTÜK yetkilileri,yayınların radyolar için günde 60 dakikadan haftada beş saat, televizyonlar için ise günde 45 dakikayı aşmamak üzere haftada dört saat olacağını açıkladı.
2005 Portekiz'de yapılan erken genel seçimi Jose Socrates'in lideri olduğu Sosyalist Parti yüzde 46.5 oy oranıyla kazandı. Yedi aydır iktidarda olan Sosyal Demokrat Parti ancak yüzde 24 oy alabildi. |
2005 KKTC'de genel seçimde, Başbakan Mehmet Ali Talat'ın partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 44 oy oranıyla 24 milletvekili çıkardı. Derviş Eroğlu'nun Ulusal Birlik Partisi yüzde 19, Serdar Denktaş'ın Demokrat Partisi 6, Barış ve Demokrasi Hareketi ise 1 sandalye kazandı.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder